Πρόταση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για την Αξιολόγηση του/της μαθητή/μαθήτριας
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ
Η αξιολόγηση του Μαθητή/μαθήτριας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μία πετυχημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αποτελεί πάγιο αίτημα των Οργανωμένων Γονιών.
Ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Αξιολόγησης θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα απαλλάξει τους μαθητές/μαθήτριες από το άγχος που αντιμετωπίζουν σήμερα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι πιο ήρεμα και πιο ευτυχισμένα.
Αναμένουμε επίσης ότι η σωστή εφαρμογή του θα αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα της παραπαιδείας το οποίο στερεί από τους μαθητές/μαθήτριες τον ελεύθερο τους χρόνο και επιβαρύνει αβάσταχτα τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία κατά την τελευταία της συνεδρία στις 16 Ιανουαρίου, αφού μελέτησε το προτεινόμενο σχέδιο Αξιολόγησης του Μαθητή-Μαθήτριας από την Αρμόδια Επιτροπή και αφού έλαβε υπόψη και πρόταση η οποία της δόθηκε από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κο Γιάννο Σωκράτους, καταθέτει τις δικές της εισηγήσεις επί του θέματος.
Οι εισηγήσεις αυτές γίνονται με γνώμονα τη βέλτιστη αποδοτικότητα των μεθόδων που καταγράφονται στο Σχέδιο που παρουσιάστηκε, σύμφωνα με την άποψη και τις εμπειρίες των Οργανωμένων Γονιών.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
1. Γραπτή Αξιολόγηση Μαθητή/Μαθήτριας
Γίνεται εισήγηση όπως η ορολογία που θα χρησιμοποιείται να είναι «Τελική Γραπτή Αξιολόγηση Μαθητή/Μαθήτριας».
Η Συνομοσπονδία τάσσεται υπερ της διεξαγωγής ενιαίας τελικής γραπτής αξιολόγησης του μαθητή/μαθήτριας ανά τετράμηνο.
2. Λειτουργία Σχολείων κατά την Περίοδο Διεξαγωγής της Τελικής Γραπτής Αξιολόγησης Τετραμήνου
Κατά την περίοδο των Εξετάσεων τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.
Με τα σχολεία ανοιχτά και με την παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι 20 Μαΐου αυξάνεται σημαντικά ο διδακτικός χρόνος δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να καλύψουν την καθορισμένη ύλη και να κάνουν τις απαραίτητες επαναλήψεις. Έτσι μειώνεται η ανάγκη για φροντιστήρια.
Πριν από την ημέρα της εξέτασης, την ώρα του εξεταζόμενου μαθήματος θα γίνονται επαναλήψεις/προετοιμασία.
Πέραν τούτου τα σχολεία θα μπορούν να κάνουν τους καθ’ έτος εορτασμούς στις σχολικές μονάδες τηρώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου.
Σημειώνουμε ότι η πρόνοια για να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία κατά την περίοδο των εξετάσεων ήταν μέρος των προτάσεων του Υπουργού Παιδείας στις 8 Μαρτίου 2018.
3. Βαθμολογία Τελικής Γραπτής Αξιολόγησης Τετραμήνου
Ο βαθμός γραπτής αξιολόγησης να χωρίζεται σε 2 μέρη: Ένα 90λεπτο διαγώνισμα το οποίο θα καθορίζεται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και θα λαμβάνει το 25% του 40% της γραπτής βαθμολογίας (στο 50% της διδαχθείσας ύλης) και ένα 45λεπτο προειδοποιημένο διαγώνισμα που θα καθορίζεται από τους εκπαιδευτικούς το οποίο θα λαμβάνει το υπόλοιπο 15% (επί του 40%). Με το 2ο διαγώνισμα δίνεται μία ακόμα ευκαιρία στον μαθητή σε περίπτωση που για κάποιο λόγο απέτυχε στην γραπτή εξέταση.
Γίνεται εισήγηση όπως και για τις δύο μορφές γραπτής αξιολόγησης δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές αν για κάποιο σοβαρό λόγο (π.χ. υγείας) απουσίαζαν από την εξέταση.
4. Περίοδος Διεξαγωγής της Τελικής Γραπτής Αξιολόγησης Α’ Τετραμήνου
Η εξεταστική περίοδος για το Α’ Τετράμηνο καθορίζεται από τέλη Νοεμβρίου μέχρι τη λήξη του τετραμήνου. Με τον τρόπο αυτό δίνεται αρκετός χρόνος ανάμεσα στην κάθε γραπτή εξέταση. Δίνεται επίσης η δυνατότητα επαναλήψεων και εμπέδωσης και με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ανάγκη φροντιστηρίων.
5. Μη εξεταζόμενα μαθήματα
Η γραπτή εξέταση να είναι μόνο ένα 45λεπτο προειδοποιημένο διαγώνισμα το οποίο θα λαμβάνει το 40% της συνολικής βαθμολογίας τετραμήνου. Το διαγώνισμα θα καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό. Το υπόλοιπο 60% θα καθορίζεται από τις άλλες μορφές αξιολόγησης όπως στα εξεταζόμενα μαθήματα.
6. Μορφές Προφορικής Αξιολόγησης
Προτείνεται όπως κατά την πρώτη βδομάδα της κάθε σχολικής χρονιάς επιδίδεται σε όλους τους μαθητές μονοσέλιδη περιγραφή κάθε μαθήματος (syllabus), η οποία θα περιέχει:
(α) το περίγραμμά της διδακτέας ύλης,
(β) αναφορές σε σχετικές εκπαιδευτικές πηγές,
(γ) τους στόχους του μαθήματος μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (οι οποίοι καλό θα ήταν να διαχωρίζονται και ανάλογα με την ύλη που πρόκειται να καλυφθεί κάθε τετράμηνο), ποιες αναμένονται ότι θα είναι οι γνώσεις ή οι δεξιότητες που θα αποκτήσει ο κάθε μαθητής κατά τη σχολική χρονιά,
(δ) τις μορφές προφορικής αξιολόγησης αλλά και την ποσόστωση της κάθε επιλεγόμενης μορφής αξιολόγησης, ανάλογα με το τι θα επιλέξει η ομάδα διδασκόντων του ίδιου μαθήματος κάθε σχολείου, δεδομένου του ότι το ποσοστό της γραπτής αξιολόγησης είναι ήδη καθορισμένο.
Οι μέθοδοι αξιολόγησης του μαθητή αποτελούν ένα μείγμα δράσεων τόσο κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από την κάθε σχολική μονάδα ή μάθημα. Οι εκπαιδευτικές ομάδες κάθε σχολικής μονάδας (πχ μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κλ) πρέπει να ετοιμάζουν από κοινού την περιγραφή του κάθε μαθήματος στα συναφή αντικείμενα καθώς και την ποσόστωση των κοινών μεθόδων αξιολόγησης που θα επιλέξει η κάθε ειδικότητα με τον υπεύθυνο συντονιστή ειδικότητας Β. Διευθυντή.
Η κατ’ οίκον εργασία και η συνολική συμμετοχή του-της μαθητή/μαθήτριας μέσα στην τάξη πρέπει να είναι υποχρεωτικές μορφές αξιολόγησης.
Πρέπει όμως να καθοριστεί η έννοια «λελογισμένη χρήση» αναφορικά με την κατ’ οίκο εργασία ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και να βαρυφορτώνονται οι μαθητές/μαθήτριες.
Η συνολική συμμετοχή του μαθητή στην τάξη κρίνεται ως αναγκαία γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη μείωση των απουσιών, στη μείωση της οχλαγωγίας ή παραβατικής συμπεριφοράς στην τάξη και θα αποτελεί κίνητρο για περαιτέρω προσοχή στην ώρα του μαθήματος.
7. Διαγνωστική Αξιολόγηση
Θα γίνεται στην Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου. Να διασφαλιστεί ότι θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία ούτως ώστε να μπορούν άμεσα να λαμβάνονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέτρα για βελτίωση των μαθητών.
Η πρόταση για τη Διαγνωστική Αξιολόγηση όπως καταγράφεται στο ΕΣΑ αναφέρει:
«Με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών σπουδών, συστήνεται ο/η μαθητής/μαθήτρια να εξετάζεται με διαγνωστικό τεστ στα κύρια μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει για το Λύκειο και του Κλάδου Σπουδών στην Τεχνική Εκπαίδευση».
Η Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει για το πως θα γίνεται η διαγνωστική αξιολόγηση στα μαθήματα τα οποία δεν έχει διδαχθεί ο μαθητής-μαθήτρια, π.χ. Οικονομικά ή Τεχνικά μαθήματα.
Λόγω του διαπιστωμένου χάσματος μεταξύ δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης εισηγούμαστε όπως ληφθεί υπόψη η διεξαγωγή διαγνωστικής αξιολόγησης στο Δημοτικό.
8. ΑΔΕΠ
Το ΑΔΕΠ είναι απαραίτητο για τη διαμορφωτική αξιολόγηση του μαθητή/μαθήτριας. Όμως υπάρχει προβληματισμός για τον αριθμό παραμέτρων που καλύπτει και τον χρόνο που θα χρειάζεται στον εκπαιδευτικό να το συμπληρώσει.
Το περιεχόμενο του ΑΔΕΠ πρέπει να περιοριστεί στα απαραίτητα στοιχεία και η τελική του μορφή πρέπει να αποτελέσει προϊόν διαλόγου.
Η χρήση ψηφιακών εργαλείων είναι απαραίτητη (και επομένως οι εκπαιδευτικοί καλούνται να έχουν ψηφιακές ικανότητες) για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του ΑΔΕΠ.
Στο Λύκειο και στις Τεχνικές Σχολές πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατεύθυνση που ακολουθεί ο μαθητής και να δίνεται βαρύτητα στα μαθήματα επιλογής του.
Το ΑΔΕΠ πρέπει να γνωστοποιείται στον μαθητή αλλά και στον γονιό στα τακτά χρονικά διαστήματα και πρέπει να ακολουθεί τον μαθητή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
9. Ενισχυτική Διδασκαλία
Μας ανησυχεί κατά πόσο θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα έτσι όπως διατυπώνεται στο ΕΣΑ.
Ζητούμε διευκρινήσεις για τους τρόπους διαβάθμισης της ενισχυτικής διδασκαλίας έτσι ώστε να καλύπτει παράλληλα όλους τους μαθητές της ίδιας τάξης και να ικανοποιεί τις ατομικές ανάγκες/ελλείψεις. Δεν έχουν όλοι οι μαθητές μιας τάξης τις ίδιες δυνατότητες/δεξιότητες.
10. Βιβλία και Εκπαιδευτικό Υλικό
Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό που είναι πάρα πολύ παλιά.
Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των βιβλίων και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
11. Τράπεζα Υλικού
Συμφωνούμε με τη δημιουργία τράπεζας υλικού για αυθεντική αξιολόγηση για βελτίωση του περιεχομένου της αξιολόγησης.
Η δημιουργία τράπεζας υλικού (σε ψηφιακή μορφή), τόσο εντός της σχολικής μονάδας όσο και κεντρικά κρίνεται ιδιαίτερα θετική και επιβεβλημένη.
Θα ήταν καλό η δημιουργία τράπεζας υλικού να γίνει υποχρεωτική και να μπουν χρονοδιαγράμματα μέχρι την πλήρη υλοποίησή της.
12. Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία
Για την επιτυχή αξιολόγηση των μαθητών αυτών πρέπει απαραίτητα να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής όπου θα μαθαίνουν όχι μόνο τα Ελληνικά αλλά και την ιστορία, την κουλτούρα και την παράδοση της χώρας που τους φιλοξενεί.
Έχουμε πληροφορηθεί από τον Υπουργό ότι σύντομα αναμένονται στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από την ΕΕ οι οποίοι θα εισηγηθούν τρόπους λειτουργίας των τάξεων υποδοχής. Έως ότου οι τάξεις αυτές δημιουργηθούν, επιθυμούμε να ενημερωθούμε πως θα αξιολογηθούν οι μαθητές αυτοί που σήμερα είναι στις τάξεις.
13. Μαθητές ΑμεΑ
Με την ολοκλήρωση της νέας πολιτικής για την Ειδική Εκπαίδευση πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Αξιολόγησης πρόνοιες αξιολόγησης των μαθητών ΑμεΑ.
Ζητούμε επίσης την ένταξη ειδικών εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση οι οποίοι θα συμβάλουν θετικά τόσο στην ευημερία και μάθηση των μαθητών αλλά και στην αξιολόγησή τους.
14. Στελέχωση Σχολικών Μονάδων
Η στελέχωση των σχολικών μονάδων πρέπει να ολοκληρώνεται πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προωθηθούν οι νομοθετικές αλλαγές που αφορούν της τοποθετήσεις/μετακινήσεις εκπαιδευτικών.
Διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης στα μαθήματα ειδικοτήτων στις Τεχνικές Σχολές. Θεωρούμε ότι για να είναι πλήρως στελεχωμένες και οι Τεχνικές Σχολές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς των τεχνικών επαγγελμάτων ούτως ώστε να επιλέξουν να εργαστούν στις τεχνικές σχολές.
15. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
Η επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στο σχέδιο αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την εφαρμογή του την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Λόγω του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών που θα πρέπει να επιμορφωθούν, επισημαίνουμε ότι η επιμόρφωση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του διδακτικού χρόνου, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων μαθητών.
16. Αποτελέσματα Αξιολόγησης
Η Αξιολόγηση γίνεται για βελτίωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του περιεχόμενου του μαθήματος και της σχολικής μονάδας.
Στο Σχέδιο της Επιτροπής δεν υπάρχουν καταγραμμένοι τρόποι διαχείρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
Να οριστούν οι τρόποι διαχείρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης για σκοπούς βελτίωσης καθενός από τους πιο πάνω πυλώνες.
17. Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Αξιολόγησης
Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Αξιολόγησης πρέπει να συμμετέχουν και οι Οργανωμένοι Γονείς. Η Επιτροπή θα αξιολογεί την εφαρμογή και θα προβαίνει σε εισηγήσεις προς βελτίωση προνοιών και αποτελεσμάτων.
18. Άλλοι παράμετροι επιτυχίας του Σχεδίου Αξιολόγησης
Για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου.
Αυτές είναι οι εισηγήσεις της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Εισηγήσεις οι οποίες θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά ως την πετυχημένη εφαρμογή ενός καθολικά αποδεκτού Ενιαίου Σχεδίου Αξιολόγησης του Μαθητή/Μαθήτριας.